Hva må du huske på når du handler lamper og lyskilder på nett?

lampe

I 2022 er det mulig å kjøpe praktisk talt alt på nett – fra dagligvarer og klær til elektronikk og en ny bil. Det betyr selvfølgelig også at det er mulig å kjøpe både en ny lampe og komplette belysningsløsninger på nett. Dessuten er det på nett du finner det største utvalget av lyskilder, både enkle LED-pærer og avanserte lyskilder til smart hjem-system.

Finn lamper som er tilpasset oppgaven

De fleste lamper har en konkret funksjon – i form av å tilby enten allmennbelysning eller fokusert arbeidslys. Det finnes selvfølgelig også mange lamper som utelukkende har en estetisk funksjon, og som da bidrar med stemningslys eller dekorativ belysning. Det er viktig å ta utgangspunkt i lampens funksjon når du begynner lete deg frem til den lampen som vil være perfekt for akkurat deg.

lampegiganten.no finner du et svært bredt utvalg lamper, armaturer og lyskilder – det er umulig for en fysisk butikk å matche utvalget til nettforhandlerne. Det kan være smart å begynne med å orientere seg i utvalget:

  • Å se på lamper gruppert etter allmennbelysning, funksjonsbelysning og dekorativ belysning er en tilnærming. Denne fremgangsmåten gjør også at de forskjellige lampene plasseres i en logisk rekkefølge.
  • Det er også mulig å se mer spesifikt på et rom, og vurdere lamper som er særlig godt tilpasset bruk der. Da er det viktig å huske på at det ikke finnes noen fasitsvar, men inspirasjon rettet mot et gitt rom kan være en god hjelp på veien.
  • I tillegg er det selvfølgelig også mulig å heller velge en tilnærming basert på forskjellige stiler eller designuttrykk. Det vil gjøre det mulig å finne lamper som passer godt sammen, men stiller samtidig litt ekstra krav til at du vurderer nyttefunksjonen til hver enkel lampe.

Vær ekstra nøye ved vurdering av montering og kompatibilitet

Det er naturligvis mulig å få hjelp av en designer og elektriker med hele prosessen rundt det å kjøpe og installere lamper, men de aller fleste privatpersoner vil velge å gjøre en god del av jobben selv. Da er det viktig å følge ekstra godt nøye med på noen faktorer:

  • Du kan installere relativt mange lamper og lyskilder på egen hånd, men det gjelder ikke alle. Det er lurt å sjekke offentlige kilder, men som hovedregel er det greit å koble til lamper med såkalt sukkerbit eller egen kontakt. Grensen går ved det som regnes som det faste elektriske anlegget.
  • Selve lyskilden, eller lyspæren selv om mange ikke er pæreformede, er en sentral del av resultatet. På nett er det vanligvis enkelt å finne frem til lyskilder som passer til den lampen eller armaturen du kjøper, men pass på at det finnes utrolig mye å velge mellom.

Avslutningsvis kan det være lurt å velge en forhandler som tilbyr fleksible ordninger for bytte og retur hvis du oppdager at lampen likevel ikke passer der du hadde tenkt. Det er særlig relevant og viktig når du handler litt mer kostbare lamper – som du ikke uten videre bruker et annet sted i boligen din.